Gezonde leefwijze voor je psyche

Tips psychische hulp

Hieronder staan algemene leef-tips. Door deze tips op te volgen leef je niet alleen gezonder maar bereik je ook een meer balans in je leven op emotioneel gebied. Daarnaast staan er op de pagina 'zelf beginnen' een aantal technieken beschreven die hun werking al lang bewezen hebben. Als je deze technieken gestructureerd toepast kun je zelf al een heel eind kunt komen in het oplossen van je psychische klachten.

Dagelijks tijd voor je genezing of doel

‘Datgene waar je aandacht naartoe gaat dat groeit’. Dit is een universele wet waar we gebruik van maken. Gaat je aandacht dagelijks naar heling of oplossen van je klacht of je doel dan bereik je dat ook vele malen sneller. Geadviseerd wordt om dagelijks 30-45 minuten uit te trekken om met je volle aandacht aan je genezing of doel te werken. In deze tijd kun je de oefeningen uit de sessie herhalen of een natuurwandeling maken.

Natuur verbetert je gezondheid

Vele onderzoeken hebben aangetoond dat mensen veel sneller genezen als zij in de natuur zijn. Mensen in het ziekenhuis met uitzicht op natuur kunnen dagen eerder naar huis dan mensen met uitzicht op een bakstenen muur. Al na een uur in de natuur merken mensen met psychische klachten al een duidelijke verbetering van hun klachten. Mensen met veel groen om en in het huis gaan minder vaak naar de dokter voor o.a. psychische klachten. Ook geeft de natuur veel inspiratie en stimuleert het de creativiteit.

Om optimaal van je natuurwandeling te profiteren kun je voor de wandeling een paar minuten nemen om je te ontspannen. Adem heel diep in, sluit je ogen en laat bij de uitademing alle gedachten, zorgen, etc. helemaal los. Tijdens de wandeling blijf je met je aandacht helemaal bij de natuur. Dit lukt makkelijker door je zintuigen te gebruiken. Ook kun je gewoon eens tellen hoeveel verschillende soorten vogels of bomen je ziet. Je hoeft ze daarvoor niet te kunnen benoemen. In de tuin werken of met plantjes bezig zijn draagt ook bij.

Sport vermindert je psychische klachten

Sport en bewegen is belangrijk en goed. Voor iedereen! Een actieve levensstijl, waarin bewegen op welke manier dan ook een plaats inneemt, heeft een gunstig effect op je gezondheid. Bovendien heeft beweging een positief effect op je gevoel van welbevinden en op allerlei psychische klachten. Je hersenen produceren tijdens het sporten endorfine. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Endorfine heeft een kalmerend en pijnstillend effect. Daarnaast kom je door regelmatig te sporten in een betere conditie. Hierdoor kun je meer aan en voel je je in het algemeen beter.

Voldoende rust

Voldoende rust draagt bij aan een gezonde verwerking van alles wat je meemaakt. Zorg voor voldoende nachtrust (7 à 8 uur). Ga ontstressen: ontspan bewust voor je naar bed gaat (kaarsje aan, neem een douche of ga in bad, wandeling in de natuur, etc.) en plan overdag voldoende ruimte tussen je afspraken. Als je bij mij een behandeling met de energiepsychologie volgt is rust heel belangrijk om de veranderingen in je energiesysteem een plaats te laten krijgen en emoties bewust verder los te laten.

Veel drinken

Geadviseerd wordt om anderhalve liter water of kruidenthee per dag te drinken (geen koffie of zwarte thee). Bij inspanning is het belangrijk om meer te drinken. Volg je bij mij een behandeling met de energiepsychologie dan wordt geadviseerd om 2 tot 3 liter water of kruidenthee per dag te drinken in de 3 dagen volgend op de behandeling. Deze veranderingen in je energiesysteem worden namelijk veel sneller in het lichaam geïntegreerd als je veel drinkt. Koffie en alcohol hebben een negatief effect op je psychische gezondheid.

Basische voeding

Tegenwoordig eten we voornamelijk zuurvormende voeding. We krijgen hierdoor last van allerlei klachten, onder andere moeheid, lusteloosheid en we zijn sneller emotioneel uit balans. Om ons lichaam weer in balans te brengen is het belangrijk dat onze voeding vooral uit basische voeding bestaat. Basische voeding is lekker, het geeft energie en ontzuurt je lichaam. Op internet vindt je daar meer over, hieronder staan de uitgangspunten:

  • Eet heel veel groenten, fruit, peulvruchten, granen, noten en zaden.
  • Gebruik geen koffie, zwarte thee, cacao, frisdranken, alcohol, azijn, suiker, zuivel en vlees – deze producten zijn bijzonder zuurvormend.
  • Drink veel basisch water, gebruik goede natuurlijke zouten en essentiële vetten
    en olie, zoals olijfolie.
  • Geniet van alles wat je eet en drinkt, wetend dat dit je gezonder maakt en meer energie geeft.