Ecopsychologie

Ecopsychologie maakt gebruik van de helende effecten van de natuur voor het herstel van de emotionele balans en het herstel van spanning en stress. Ecopsychologie bestaat uit een verzameling interventies, oefeningen, activiteiten, tips en adviezen. Veel van die activiteiten kun je zelf doen, voor een deel is begeleiding nodig. Er bestaat geen fijnere manier voor het oplossen van emotionele klachten of voor het realiseren van vooruitgang!

De helende effecten van de natuur op onze gezondheid

Uit inmiddels honderden onderzoeken blijkt dat mensen door contact met de natuur minder fysieke en emotionele klachten hebben. Zo hebben zij minder last van depressies en angsten. De natuur werkt helend bij de verwerking van traumatische gebeurtenissen zoals rouw en verlies. Mensen die meer tijd doorbrengen in de natuur herstellen beduidend sneller van stress en concentratieproblemen. Symptomen van ADHD verminderen. Ook voelen mensen zich minder eenzaam en ervaren ook minder vaak een tekort aan sociale contacten. In het algemeen zijn mensen minder vaak ziek. Zij hebben vooral minder klachten over luchtwegen, diabetes en hartziektes. Op het werk kunnen mensen zich beter concentreren en verbeteren hun prestaties. De natuur biedt ook inspiratie en stimuleert de creativiteit.

Ecopsychologie consulten

De ecopsychologie consulten maken optimaal gebruik van de positieve effecten van de natuur op de psychische klachten. De gesprekken vinden in de natuur plaats. De natuur spiegelt alle processen die wij als mensen ook tegenkomen. De natuur laat ons ook de oplossingen zien. Hiermee komen mensen een grote stap verder. In de natuur vindt er aansluiting plaats met de emotionele laag waarop de verandering kan plaatsvinden. Je komt diep in contact met emoties en patronen. Tijdens een ecopsychologie consult vinden veranderingen plaats die op een stoel in de praktijkruimte nooit zouden kunnen plaatsvinden. Mensen praten in de natuur sneller en makkelijker over de essentie. Al wandelend in de natuur en met behulp van die natuur komt er letterlijk beweging in vastgelopen processen. Daarnaast leer ik je hoe je zelf de effecten van de natuur op je (emotionele) gezondheid kunt maximaliseren. We gaan dat ook 'meetbaar' maken: na het ecopsychologie consult voel je je emotioneel merkbaar én meetbaar veel beter in balans en ervaar je meer energie.

Ecopsychologie consulten hebben bijzonder positieve effecten op o.a.: