Psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten lijken op echte lichamelijke klachten. Bij medisch onderzoek wordt er echter niets gevonden. Deze klachten hoeven niet psychisch te zijn. Psychische klachten kunnen wel de oorzaak óf het gevolg zijn van de lichamelijke klachten. Uit onderzoek is gebleken dat juist een behandeling die gericht is op de gevolgen van de klachten verbetering geeft van de lichamelijke én psychische klachten.  Lees hier meer over onverklaarde lichamelijke klachten.

Behandeling van psychosomatische klachten

Veel psychosomatische klachten zijn goed te behandelen door er anders mee om te gaan. Daarnaast leer je ook om anders met emoties, spanningen en stress om te gaan. Hier volgt een beschrijving van de technieken waar mensen echt mee zijn geholpen.

Mindfulness: je leert om je lichamelijke klachten toe te laten. Zo geef je ook de emoties en spanningen de ruimte. Je wordt hier in elk geval heel rustig van. Blijf je volhouden, dan ervaar je dat de klacht ook rustig wordt. Het is misschien moeilijk te geloven maar de klachten kunnen zo ook verdwijnen. Ik kan je daar zelfs al iets van laten ervaren gedurende een gratis telefonisch of skype consult. Mindfulness is dé techniek waarmee je leert om de klachten zo weinig mogelijk invloed op je leven te laten hebben.
Cognitieve gedragstherapie gaat over het denken en gedrag. Hoe kijk je tegen een lichamelijke klacht aan? Is dat wel realistisch? Wat doe je als je hem voelt? Meestal worden mensen minder actief. Je leert je denken over de klacht naar realistisch bij te stellen. Daarmee doorbreek je de vicieuze cirkel die de klacht in stand houdt. Daarna ga je stap voor stap je activiteiten weer uitbreiden. Door de klachten ontstaat er vaak spierspanning. Ook daar wordt aan gewerkt met ontspannings oefeningen. Een vierde punt zijn de sociale gevolgen van de klachten (bv sneller geirriteerd raken).
Ecopsychologie : Hoe meer tijd je in de natuur doorbrengt, hoe rustiger het van binnen wordt. De natuur helpt bij de verwerking van de emoties veroorzaakt door de lichamelijke klachten. De natuur geeft je innerlijke rust. Spanning en stress verdwijnen. Dat bevordert weer genezing. Die rust verlicht ook het lichamelijke en psychische lijden. Met de ecopsychologie leer je hoe je optimaal gebruik van kunt maken van de natuur.

Vaak gebruiken we een combinatie van deze behandelingen.