Onzekerheid overwinnen: zelfverzekerd overkomen

Onzekerheid overwinnen lukte al veel mensen met de behandelingen die vermeld zijn op deze pagina. Onzekerheid kan een grote invloed hebben op je leven. Je bent veel bezig met wat anderen van je vinden. Je vraagt je ook af hoe je overkomt. Hierdoor ga je bepaalde dingen uit de weg. Onzekerheid ontstaat vaak in je jeugd. Je kunt het overgenomen hebben van één van je ouders. Het kan ook zijn dat ouders of leraren veel kritiek hadden. Daarnaast kunnen de contacten met een groep vrienden meegespelen. Ook als volwassene kun je op je werk of in een andere situatie terecht komen waardoor je onzeker wordt. Dit terwijl je dat daarvoor niet was. Verder kunnen lichamelijke veranderingen je onzeker maken. Het is dus van belang om goed naar de oorzaken te kijken. Mensen die onzeker zijn denken vaak negatief over zichzelf of over hun uiterlijk. Hierdoor doen ze extra goed hun best. Zo behoren ze juist tot de mensen die behoorlijk goed zijn in een heleboel dingen! Het is echter niet zo dat je zo bent maar dat je zo doet.

Onzekerheid overwinnen hoe?

De twee belangrijkste behandelingen zijn de Cognitieve gedragstherapie en Mindfulness.

Onzekerheid komt vaak voort uit negatieve gedachten over jezelf. Dat heeft invloed op je zelfvertrouwen. Met de Cognitieve therapie sporen we die negatieve overtuigingen op. Je weet eigenlijk wel dat ze niet kloppen. In de volgende stap ga je er een realistische gedachte voor in de plaats zetten. Daarna maken we een plan om veel te oefenen in het dagelijks leven. Je ervaart dat de nieuwe overtuigingen kloppen. Dat versterkt deze overtuigingen. Zo krijg je meer zelfvertrouwen.

De Mindfulness Based Cognitieve therapy doet hetzelfde voor onzekerheid overwinnen maar op een andere manier. Met de mindfulness meditaties train je je aandacht. Je leert ook om op een andere manier met gedachten en gevoelens om te gaan. Zo leer je tevens met je onzekerheid omgaan. Je kunt jezelf rustig maken in een onzekere situatie. Als je daarna ervaart dat alles goed is gegaan, dan sterkt dat je zelfvertrouwen. Je bent dus veel meer in het nu. Als je in het nu bent, zorg je het beste voor de toekomst! Ook Mindfulness heeft een cognitief gedeelte. Hiermee spoor je op een iets andere manier negatieve overtuigingen op. Deze worden weer naar realistisch bijgesteld. Hierna oefen je in het dagelijks leven. Je ervaart dat deze overtuigingen kloppen. Meer zelfvertrouwen is het gevolg.

Andere behandelingen voor onzekerheid overwinnen die veel effect hebben zijn de EFT en de NLP. Bij beide behandelingen zal de tweede stap cognitieve therapie zijn. Er zijn namelijk bijna altijd negatieve overtuigingen over jezelf. Die moeten bijgesteld worden voor een duurzaam effect.