Hulp bij rouw en verlies

Verlies van een naasteverlies van werk, scheiding of van een trauma, dit zijn vormen van rouw en verlies. Rouw en verlies duurt gemiddeld 2 jaar. Tijdens deze 2 jaar wordt het steeds rustiger van binnen. Je gaat meer aan de toekomst denken. Dan komt er een moment dat je weer nieuwe stappen gaat zetten. Het verlies heeft een plekje gekregen. Er komt ruimte voor zingeving, wat is nu écht belangrijk en wat wil je niet meer in je leven.

 

Gecompliceerde rouw en verlies

We spreken van gecompliceerde rouw als iemand gedurende ten minste 6 maanden intense rouwreacties ervaart. Dit kan zijn een intens verlangen naar de overledene of moeite om het verlies te accepteren. Mensen kunnen ook verschillende emoties door elkaar voelen. Er kunnen blijvende beelden van nare situaties of lijden van je dierbare zijn. Ook noemen mensen het gevoel dat het leven leeg en betekenisloos is. Hierdoor hebben ze grote problemen met de dagelijkse dingen.

Hulp bij rouw en verlies

Hulp bij rouw kan het proces weer op gang brengen. Je kunt ook eerst komen voor één gesprek. Het helpt al om het eens allemaal te vertellen. We kunnen samen checken of je meer hulp nodig hebt. Enkele sessies (twee tot drie, maximaal 5) kunnen al voldoende zijn. Natuurlijk lukt het niet om een rouwproces van gemiddeld 2 jaar dan in een aantal sessies te doen. Je krijgt tijdens deze sessies uitleg hoe je het beste kunt rouwen. We kijken ook waar het bij jou misschien is vastgelopen en brengen het proces weer op gang.

 

Mindfulness bij rouw en verlies

Mindfulness is de beste techniek voor verlies. Met mindfulness leer je namelijk goed omgaan met de gevoelens en gedachten die er zijn. Je leert diverse meditaties. In feite train je met elke meditatie je aandacht. In elke mindfulness meditatie zit verwerking. Er is ook een meditatie die speciaal geschikt is voor het verwerken van hele nare momenten of situaties.

Ecopsychologie bij rouw en verlies

Onderzoek heeft aangetoond dat veel in de natuur zijn heel goed helpt om het verlies een plekje te geven. Met ecopsychologie sessies kun je via de natuur diep in contact komen met de verschillende gevoelens die spelen. Dit helpt bijvoorbeeld als het van binnen chaos is en je vast zit. De natuur spiegelt alle processen. Door je eigen uitleg krijgen de gevoelens een gezicht. Je kunt ermee verder. In en via de natuur kun jij namelijk veel beter woorden geven aan wat je voelt. Ook krijg je informatie hoe je zelf, buiten de sessies, optimaal gebruik van kunt maken van de natuur.