Hulp bij rouw en verlies

Verlies van een naasteverlies van werk, scheiding of van een trauma, zijn vormen van rouw en verlies. Ieder rouwt op zijn eigen manier. Het is geen algemeen proces dat voor iedereen hetzelfde is. Hoe je rouwt hangt het meeste af van de wijze waarop je je aan mensen hecht. Een veilige hechting helpt bij de verwerking van verlies. Verwerken doe je niet alleen met gevoelens maar ook met je lichaam, je denken en je gedrag. Lichamelijke klachten die horen bij wouw zijn bijvoorbeeld: spierpijn, hoofdpijn, nek- en schouderpijn, ademtekort, misselijkheid, hartzeer, hartritmestoornissen, trillen, koudegevoel, futloosheid, opgejaagdheid, rugpijn, buikpijn en pijn aan de knieën. Het kan gaan om algemene lichamelijke pijn die in golven komt en enkele minuten tot uren duurt. Rouw raakt je ook in je denken. Je kunt ervaren dat je denken volledig in beslag wordt genomen door een verlieservaring. Dit kunnen zijn beelden van het verlies, gedachten aan de overledene en door zintuiglijke ervaringen waarbij je hem of haar kunt zien, horen, voelen of ruiken. Ook kan het zijn dat je je niet kunt concentreren en vergeetachtig en verward bent.

Gecompliceerde rouw en verlies

Voor slechts 10 à 15% kan rouw gecompliceerd raken. Er is gecompliceerde rouw als iemand ten minste 6 maanden intense rouwreacties ervaart. Dit kan zijn ondraaglijk lijden met emotionele pijn, angst en verdriet en fysieke en psychische klachten. Ook is er gecompliceerde rouw als er geen beweging, geen voortgang meer zit in het rouwporces. Men heeft het gevoel vast te zitten. Hierdoor hebben mensen vaak ook grote problemen met de dagelijkse dingen.

Hulp bij rouw en verlies

Hulp bij rouw kan het proces weer op gang brengen. Je kunt ook eerst komen voor één gesprek. Het helpt al om het eens allemaal te vertellen. We kunnen samen checken of je meer hulp nodig hebt. Enkele sessies (twee tot drie, maximaal 5) kunnen al voldoende zijn. Je krijgt tijdens deze sessies uitleg hoe je het beste kunt rouwen. We kijken ook waar het bij jou misschien is vastgelopen en brengen het proces weer op gang. Daarbij gaat het om een balans tussen verlies gerichte momenten en activiteiten en herstel gerichte momenten en activiteiten. Je hoeft een dierbare niet los te laten. Het gaat erom dat je je op een nieuwe manier met hem of haar verbindt. 

Mindfulness bij rouw en verlies

Mindfulness is een goede techniek voor verlies. Met mindfulness leer je namelijk goed omgaan met de gevoelens en gedachten die er zijn. Je leert diverse meditaties. In feite train je met elke meditatie je aandacht. In elke mindfulness meditatie zit verwerking. Er is ook een meditatie die speciaal geschikt is voor het verwerken van hele nare momenten of situaties.

Ecopsychologie bij rouw en verlies

Onderzoek heeft aangetoond dat veel in de natuur zijn heel goed helpt om het verlies een plekje te geven. Met ecopsychologie sessies kun je via de natuur in contact komen met de verschillende gevoelens die spelen. Dit helpt bijvoorbeeld als het van binnen chaos is en je vast zit. De natuur spiegelt alle processen. Door je eigen uitleg krijgen de gevoelens een gezicht. Je kunt ermee verder. In en via de natuur kun jij namelijk veel beter woorden geven aan wat je voelt. Ook krijg je informatie hoe je zelf, buiten de sessies, optimaal gebruik van kunt maken van de natuur.